zaterdag 5 maart 2011

SEGNO D'ARTE BEHEERT UNIEKE NASLAGWERKEN


Kunst is er voor eeuwig
Joost Baljeu, een kunstwerk in Breda, geplaatst in 1990. Lucien den Arend, een monumentale kunsttoepassing in de Kastanjelaan te Ridderkerk, geplaatst in 1991. Marinus Boezem, monumentale beelden in de openbare ruimte van de gemeenten Middelburg, Rotterdam, Hengelo, Den Haag, Schiedam, Leiden, Zwolle, Oud-Beijerland en Breda, geplaatst in de jaren 1975-1990. En dan moet er in 2011 iets met zo’n beeld gebeuren. Het moet verplaatst worden, gerenoveerd, gereinigd of ingrijpend hersteld. Wie weet er nog de details van de datum van plaatsing? De gemeentelijke opdrachtgevers doorgaans niet. Colleges kwamen en gingen, archieven moesten op de schop of de gegevens werden indertijd nooit gearchiveerd. Weg kennis. Of toch niet?

Complete naslagwerken
Segno d’Arte in Groot-Ammers beschikt over de originele ontwerptekeningen, de sterkteberekeningen, de offertes van aannemers en ondernemers, de details van de fundering en de uiteindelijke plaatsing, inclusief de correspondentie met de opdrachtgever. Van zo’n vijfhonderd kunsttoepassingen in de openbare ruimte in Nederland heeft Segno d’Arte de beschikking over een compleet archief. Gealfabetiseerd op kunstenaar en op datum. Wellicht het grootste, meest gedetailleerde en best ontsloten industrieel-technische archief van kunst in de openbare ruimte van Nederland. Hoe komt dat zo?

De uitvoerder achter elke grote kunstenaar
Directeur van Segno d’Arte, Ton Lommers, is geen onbekende bij kunstenaars en opdrachtgevers. Ton Lommers was in 1990 al de drijvende kracht achter de kunstpoot van Batenburg BV te Sliedrecht. In 1994 werd Lommers de acquisiteur voor kunsttoepassingen die werden uitgevoerd door Ciltron BV te Sliedrecht en bijna tien jaar later, in 2003, was hij de leidende man van de Ciltron Art Vision BV. Honderden en honderden kunstwerken in de openbare ruimte werden door hem begeleid, tientallen vooraanstaande beeldende kunstenaars werkten en werken nog steeds in de uitvoeringsfase exclusief met Ton Lommers. Deze vakman heeft aan een half woord van de kunstenaar genoeg voor een hoogwaardige, technische realisatie. Op 1 januari 2007 begon Ton Lommers voor zichzelf en startte Segno d’Arte in Groot-Ammers, inmiddels een succesvolle onderneming met vijf medewerkers in vaste dienst. Ciltron BV in Sliedrecht ging failliet in 2009 en Ton Lommers slaagde erin de door hemzelf gedurende twintig jaar met zorg opgebouwde archieven uit de failliete boedel te redden.

Even Segno d’Arte bellen
We schrijven 2009. ‘De Twee Cirkels’, een gigantische sculptuur van Henk van Bennekum, krijgt na negentwintig jaar een nieuwe, betere plek. De gemeente Alblasserdam heeft samen met het Waterschap Rivierenland besloten het monumentale beeld te verplaatsen. Sinds 1981 stond het ontwerp van Henk van Bennekum op het terrein van de waterzuiveringsinstallatie aan de Staalindustrieweg langs de A15. Het beeld verpauperde er en ging schuil achter metershoge begroeiing. Wie weet er nog hoe alles destijds werd ontworpen en geplaatst? Wie kent de details van de fundering, de verflaag, de dikte van het materiaal? Even Segno d’Arte bellen.

Advies op aanvraag
En zo gaat het nu al in de praktijk. Overheden en andere opdrachtgevers bellen Segno d’Arte voor de technische gegevens van kunsttoepassingen in de openbare ruimte. Segno d’Arte brengt advieskosten in rekening wanneer het de opdrachtgever uitsluitend te doen is om het achterhalen van waardevolle technische informatie. Advieskosten die nodig zijn om het omvangrijke archief goed te ontsluiten en bereikbaar te houden voor alle belanghebbenden. Maar Segno d’Arte kan veel meer. Het bedrijf is specialist en bundelt twintig jaar ervaring in de realisatie en het onderhoud van kunsttoepassingen in de openbare ruimte. Segno d’Arte vervaardigt, plaatst, restaureert en verplaatst beelden, sculpturen, plastieken, objecten en ruimtelijke constructies. Alle kunstvormen, technieken en materialen zijn bij het bedrijf in goede handen. Wanneer de adviesaanvraag uitmondt in een opdracht, worden de advieskosten niet in rekening gebracht.

Segno d’Arte
Ambachtsweg 5c
2964 LG Groot-Ammers
tel: 0184-688712
mobiel: 06-51848420
fax: 0184-688711
e-mail ton.lommers@segnodarte.nl
Kijk op: www.segnodarte.nl
© Taco Meeuwsen, all rights reserved.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten